6 تیر 1402

بایدها و نبایدها در فرآیند برنامه ریزی و اجرای طرحهای توسعه محلی و توانمندسازی

بسیاری از مشکلات مبتلابه کشور بدلیل ضعف و ناکارآمدی نظام برنامه ریزی است (برنامه ریزی بالا به پایین و مبتنی بر اعتبارات نفتی، بخشی نگری حاکم، کم توجهی به نقش مردم و نهادهای مدنی و شرکای توسعه و ...). امید است به فضل و لطف الهی و با حسن تدبیر مسئولین محترم و تلاش و همکاری موثر همه دست اندرکاران ذیربط (در سطوح مختلف ملی، استانی و شهرستانی و ...) بخصوص اساتید محترم دانشگاه، جهت ورود جدی، اصولی و تاثیرگذار در عرصه محرومیت زدایی و توانمندسازی به اصول و موارد ذیل، بیشتر توجه شود:
6 تیر 1402
تخریب محیط زیست

گردشگری و تخریب محیط زیست

در آیات قرآن کریم و احادیث و روایات مذهبی ما، تاکید زیادی بر سیر و سفر، تماشا، مطالعه و تفکر در باب آیات الهی (طبیعت بسیار زیبا و آرامش بخش یکی از بزرگترین آیات الهی است) و درس گرفتن از سرنوشت اقوام و جوامع دیگر شده است. خوشبختانه اقبال عمومی نسبت به انواع گردشگری (طبیعت گردی، گردشگری فرهنگی، مذهبی، تاریخی، باستانی، سلامت، درمانی، کشاورزی، ورزشی، ماجراجویی، زمین شناسی و ...) روز به روز بیشتر میشود و امید آن می رود که گردشگری و صنایع و خدمات وابسته به آن (کسب و کارهای وابسته به آژانس های مسافرتی، هتل ها، مُتل ها، خانه های بومگردی، اردوگاه ها، حتی خانه مسافرها، راهنمایان تور، رستوران ها، قهوه خانه ها، استراحتگاه ها، پارکینگ ها، تولیدکنندگان عسل، مواد لبنی و محصولات فرآوری شده روستایی، گیاهان دارویی، صنایع دستی و نظایر آن) سبب رونق اقتصادی شده و در کنار فعالیت های کشاورزی و دامپروری، بتواند به درآمدزایی و بهبود معیشت جوامع محلی (روستایی و عشایری) کمک کند.
6 تیر 1402

گردشگري اجتماع محور در منطقه اورامان

بازديدي از روستاهاي اورامان (هورامان) شهرستان سروآباد كردستان داشتم. روستاهايي با جاذبه‌هاي طبيعي بسيار زيبا در منطقه رويشي زاگرس (جنگل‌هاي زاگرس). روستاهايي در دل كوهستان و داراي جاده‌هاي پر پيچ‌وخم (و البته در بعضي قسمت‌ها خطرناك). روستاهايي داراي چشمه‌هاي پر آب و يا واقع در حاشيه رودخانه دايمي سيروان كه علاوه بر تامين بخشي از آب مورد نياز باغات و مزارع، جاذبه‌اي بسيار زيبا براي گردشگران و طبيعت دوستان است. در بالادست سيروان، استخرهاي پرورش ماهي قزل‌آلا احداث شده و در حال بهره‌برداري است و محصولات آن در رستوران‌هاي بين راهي به صورت ماهي كباب‌هاي بسيار خوشمزه عرضه مي‌شود.
6 تیر 1402

دغدغه های اجتماعی توسعه گردشگری روستایی

تنوع شرائط اقلیمی و توپوگرافی ایران سبب بروز گوناگونی زیستی و فرهنگی شده و در نتیجه جاذبه های فراوانی جهت توسعه گردشگری بخصوص در مناطق روستایی بوجود آمده است. روستاهایی که بافت اصیل و سنتی و مراسم آئینی و فرهنگی خویش را حفظ نموده اند، جاذبه بیشتری دارند بخصوص برای شهرنشینانی که از زندگی خشک و بی روح آپارتمانی و ماشینی خسته شده اند و دوست دارند به دامن طبیعت و محیط سالم، شاد، باصفا و بی آلایش روستا پناه ببرند.
6 تیر 1402

دغدغه های فرهنگی توسعه گردشگری روستایی

ايران كشوري است با غنا و گوناگوني زيستي - فرهنگي و جاذبه‌هاي زيادي براي توسعه گردشگري دارد. تنوع و ظرافت‌هاي مراسم آييني و مذهبي باعث جذب گردشگران داخلي و خارجي مي‌شود و بستر مناسبي را براي يادگيري، تفكر و تدبر درباره فلسفه برگزاري آن مراسم فرهنگي به وجود مي‌آورد. از طرف ديگر، توسعه گردشگري علاوه بر تاثيرات مستقيم و غيرمستقيم بر بهبود شرايط معيشتي جوامع محلي، مي‌تواند صلح و دوستي در بين اقوام و طوايف را تقويت كند. ظاهرا نياكان خردمند ما سعي داشتند كه در هر ماه يا هر فصل سال به بهانه برگزاري اين قبيل مراسم آييني يا جشنواره‌هاي مختلف، بستر شادي و شادكامي و تقويت ارتباط بين مردم محلي و تعميق دوستي‌ها و برادري‌ها و در نتيجه تقويت سرمايه اجتماعي و صلح و آرامش را فراهم كنند. برگزاري اين جشنواره‌ها روحيه نشاط و شادي در بدنه جامعه محلي زحمتكش و سختكوش تزريق و در نتيجه تحمل شرايط سخت زندگي را براي مردمان بومي هر منطقه‌اي آسان‌تر مي‌كند.
10 اردیبهشت 1400

گردشگری و کرونا

کرونا همه مناسبات اجتماعی و فرهنگی را تحت تاثیر قرار داد و رعایت درست پروتکلهای بهداشتی محدودیتهای زیادی را برای همه صنایع از جمله صنعت گردشگری رقم زد. علیرغم همه چالشهای ناشی از کوید ۱۹
1 خرداد 1398

تدوین کتاب “دانشگاه و اکوسیستم توسعه کارآفرینی “

بر اساس موافقت‌نامه پژوهشی با دانشگاه شهید بهشتی، پژوهش در خصوص بررسی مدل‌های موفق در همکاری دانشگاه فعالان بخش‌های صنعت، کشاورزی و خدمات در مناطق روستایی در سطح ملی و بین‌المللی و همچنین پیشنهاد مدل همکاری دانشگاه با نهادهای مدنی روستایی در قالب مسئولیت اجتماعی دانشگاه، در دستور کار کانون تکرا و دانشگاه شهید بهشتی قرار گرفت. خروجی این پژوهش کتابی با عنوان "دانشگاه و اکوسیستم کارآفرینی روستایی" است که به منظور ارتباط بیشتر بخش دانشگاهی با سایر ذینفعان در بخش‌های دولتی، غیر دولتی و خصوصی در راستای توسعه کارآفرینی روستایی خواهد بود.